Νομοσχεδιο απελευθερωσης ναρκωτικων

Διαβαστηκε φορες


Καλημερα σε ολους. Επειδη τις τελευταιες μερες εχω συζητησει με πολλους το θεμα της απελευθερωσης των ναρκωτικων και κανεις δεν ειχε σαφες το αν απελευθερωνονται πληρως η μερικως, αν υπαρχει διαχωρισμος σε μαλακα η σκληρα ειπα να βρω το νομοσχεδιο και να το ποσταρω εδω.
Η χρήση ναρκωτικών δεν αποτελεί με τον νέο νόμο αξιόποινη πράξη. Η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, τιμωρείται ως πταίσμα μόνο με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ.

Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος καταρτίζει πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και όποιος νοθεύει ή χρησιμοποιεί μια τέτοια συνταγή με σκοπό να χρησιμοποιήσει ο ίδιος τα σχετικά ναρκωτικά.

Με τον νέο νόμο συνυπολογίζονται ως αποδεικτικά μέσα για τον χαρακτηρισμό κατηγορουμένου ως «χρήστη», έγγραφα θεραπευτικών προγραμμάτων αναγνωρισμένων υπηρεσιών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.).

Καθιερώνεται το δικαίωμα του εξαρτημένου κρατουμένου στη θεραπεία και η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης από το δικαστήριο.

Ως βασικό κακούργημα χαρακτηρίζεται η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και με χρηματική ποινή, ενώ διατηρούνται οι παρεπόμενες ποινές (απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, δήμευση, απαγόρευση διαμονής κ.λπ.). Ωστόσο, στο βασικό έγκλημα διευρύνθηκε το πλαίσιο ποινής προς τα κάτω από 10-20 χρόνια κάθειρξης σε 5-20, ώστε να μπορεί ο δικαστής να εκτιμά σωστά την περίπτωση.

Ηπιότερη μεταχείριση προβλέπεται για τον δράστη διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών, ενώ προσδιορίζονται ακριβώς και τα κριτήρια, που είναι η πιεστική ανάγκη εξασφάλισης της δόσης, η έλλειψη σκοπού κέρδους και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στον δράστη και από άλλους χρήστες. Επίσης ως κριτήρια ρητώς αναφέρονται το είδος των ναρκωτικών, η καθαρότητα και η ποσότητα της ουσίας, αλλά και οι ιδιαίτερες ανάγκες του χρήστη, όπως προκύπτουν από το ιστορικό του.

Προβλέπονται αυξημένες ποινές για πράξεις που τελούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα, που απειλούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 -20 ετών και χρηματική ποινή από 50.000 ως 500.000 ευρώ. Ως τέτοια πρόσωπα ορίζονται οι κρατικοί ή άλλοι λειτουργοί που νόμιμα ασχολούνται με τα ναρκωτικά ή εργάζονται σε χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα σχολεία, οι φυλακές κ.λπ. Το αυτό ισχύει για του φαρμακοιούς που χορηγούν ναρκωτικά εν γνώσει τους ή οι γιατροί που εκδίδουν χωρίς ιατρική ένδειξη συνταγή για ναρκωτικά ή ουσίες για να παρασκευαστούν ναρκωτικά.

Οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις τιμωρούνται με ποινή ισοβίων ή με κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή έως 600.000 ευρώ. Αυτές οι περιπτώσεις είναι η κατ' επάγγελμα μεγαλοδιακίνηση ή χρηματοδότηση μεγαλοδιακίνησης ναρκωτικών. Η επικινδυνότητα του δράστη προσδιορίζεται στο νέο νομοσχέδιο και από την ποσότητα της διακίνησης, που προκύπτει από το ύψος του οικονομικού οφέλους, που πρέπει να είναι από 50.000 και πάνω.
Περιμενω σχολια γιατι σε κατιδιαν συζητησεις βλεπω πολλες διαφορετικες αποψεις.
Δυναμη!!!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου