Η γιορτη της γυναικας. Απο που βγηκε;

Διαβαστηκε φορες

Καλησπερα φιλε αναγνωστη. Με αφορμη την προχθεσινη γιορτη της γυναικας διερωτηθηκα απο που ξεκινησε αυτη η γιορτη και τι σημαινει. Εκανα την ερευνα μου και στο παρουσιαζω. Διαβασε παρακατω πως ξεκινησε και πως εχει αλλαξει το θεμα της γιορτης.







Η σύγχρονη ιστορία διδάσκει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι ο τόπος που γεννήθηκε το γυναικείο εργατικό κίνημα. Άρχισε δειλά δειλά το 1820 με μικρές απεργίες και κορυφώθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857. Οι γυναίκες που εργάζονταν σε βιοτεχνίες που έφτιαχναν ρούχα, στην Νέα Υόρκη, απέργησαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες και λιγότερες ώρες εργασίας. Η απεργία διαλύθηκε με βίαια μέσα από την αστυνομία της πόλης.

Το γυναικείο εργατικό κίνημα είχε όμως γεννηθεί. Ένας σκληρός αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας, στην εργασία αλλά και στην εκτός εργασίας ζωή της, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι της μέρες μας.

Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα αυτό. Καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν (Clara Zetkin), το 1910 κατά την διάρκεια της Δευτέρας Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών, στην Κοπεγχάγη.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 1977, την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.


Αρα απο μια γιορτη για τα δικαιωματα της γυναικας εχει ξεπεσει σε μια γιορτη στυλ "Αγιου Βαλεντινου" που οι γυναικες "απελευθερωνονται" απο τα συζυγικα δεσμα και τον ρολο γυναικας- μητερας.

Ταπεινη μου αποψη οτι η γυναικα γιορταζεται καθε μερα για την φυση της και η 8η Μαρτιου ισως θα ηταν καλο να γιορταζεται η απελευθερωση της, η ισοτητα της με το ανδρικο φυλο και η κατακτηση των δικαιωματων της.

Δυναμη...
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου