Διαβαστηκε φορες


Δέκα διαφοροποιήσεις βουλευτών, που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτιά του στις εκλογές του 2009, μετρά ''αισίως'' το ΠΑΣΟΚ και υπό μία έννοια, η τότε αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υφίσταται πλέον.


Κι αυτό διότι από τους 160, που είχαν εκλεγεί τότε έχουν μείνει 150, ως φυσικές παρουσίες, απλά τρεις από τους διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική προτίμησαν -ή απλά έκαναν χάρη στην κυβέρνηση- να παραχωρήσουν στο κόμμα τους τις έδρες τους, αντί να ανεξαρτητοποιηθούν ή διαγραφούν όπως έγινε με τους υπόλοιπους επτά.

Θα μπορούσε, ωστόσο, κανείς να επισημάνει πολιτικά ότι δέκα βουλευτές που έστειλε ο ελληνικός λαός στη Βουλή, δεν είναι πλέον με το ΠΑΣΟΚ και άρα υφίσταται πολιτικό θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επτά, που αποχώρησαν ή διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρέμειναν βουλευτές είναι οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Βασίλης Οικονόμου, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Γιώργος Λιάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και πλέον η Λούκα Κατσέλη.

Την έδρα τους προτίμησαν να παραχωρήσουν, αποχωρώντας από τη Βουλή οι Γιώργος Φλωρίδης, Έκτωρ Νασιώκας και Θωμάς Ρομπόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ έχει πια τυπικά κοινοβουλευτική δύναμη 153 εδρών, μία περισσότερη από εκείνη, που είχε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη δεύτερη θητεία του και για την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο ίδιος δεν θα κυβερνούσε ποτέ έτσι.

Ίσως για το λόγο αυτό κατέβαλε τόσο μεγάλη προσπάθεια για να μεταπείσει τη Βάσω Παπανδρέου για την ανάγκη ψήφισης του περιβόητου άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τυχόν διαφοροποίησή της θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ στον «απαγορευτικό», πολιτικά, αριθμό των 152 εδρών.

Πηγή: protothema.gr
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια:

Korios είπε...

Νομίζω ο ΓΑΠ και με 153 έδρες είχε πει ότι δεν θα κυβερνούσε. Αλλά περιμένετε να κρατήσει υπόσχεση ο παραμυθάς;

Mια μεγαλη αληθεια... είπε...

Prin tis ekloges elege gia ton Karamanli pou eixe 152 oti autos me tosous den tha kibernouse... pou tha paei tha tou meinoun 151 kai blepoume...

Δημοσίευση σχολίου