Καταριπτεται η θεωρια της Σχετικοτητας;

Διαβαστηκε φορες


Η κίνηση με ταχύτητα που ξεπερνά αυτή του φωτός ήταν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, χαρακτηριστικό των υπερ-ηρώων στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τώρα, ομάδα ερευνητών τού Cern ανακοινώνουν ότι κατέγραψαν σωματίδια που κινούνται πιο γρήγορα από το φως, ξεπερνώντας το απόλυτο όριο ταχύτητας στο Σύμπαν.




Οι ερευνητές εξέπεμψαν δέσμη νετρίνων από το CERN στη Γενεύη και κατέγραψαν πόσα από αυτά έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο στην Ιταλία. Τα νετρίνα διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ' ό,τι το φως

Η ανακοίνωσή τους, με αποτελέσματα που ήδη επανελέγχονται εξονυχιστικά, εάν αποδειχθεί σωστή, ενδέχεται να κλονίσει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και μαζί της το οικοδόμημα της σύγχρονης φυσικής.

Οι ερευνητές τού Cern δηλώνουν «έκπληκτοι» και οι ίδιοι με την ανακάλυψή τους, τονίζοντας ότι χρειάζονται τη συνεργασία και άλλων εργαστηρίων στον κόσμο προκειμένου να είναι απολύτως σίγουροι για το εύρημα.

Οπως εξηγούν, εξέπεμψαν δέσμη νετρίνων από το CERN στη Γενεύη και στη συνέχεια κατέγραψαν πόσα από αυτά έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο Γκραν Σάσο στην Ιταλία. «Τα νετρίνα διένυσαν την απόσταση των 730 χιλιομέτρων 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ'ό,τι το φως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Ερεντιτάτο της ερευνητικής ομάδας. Σημειώνεται ότι το περιθώριο λάθους είναι μόνο 10 νανοδευτερόλεπτα.

 Μόνον άλλα δύο εργαστήρια στον κόσμο μπορούν να προχωρήσουν σε αντίστοιχο πείραμα, το Fermilab στο Σικάγο και ένα ιαπωνικό εργαστήριο που ύστερα από το σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα δεν λειτουργεί. Ο επικεφαλής του Fermilab, Ρομπ Πλάνκετ, δήλωσε ότι ήδη η ομάδα του εξετάζει τις «συγκλονιστικές» πληροφορίες αλλά στάθηκε επιφυλακτικός.

Πηγη: enet.gr

Υγ: Εψαξα αρκετα το θεμα και παρα πολλοι επιστημονες θεωρουν οτι καπου εχει γινει λαθος και για αυτο θα ζητηθει απο το εργαστηριο να γινουν ξανα ανεξαρτητες μετρησεις. Ουτως η αλλως η διαφορα ειναι μικρη οποτε το λαθος ειναι πιθανο. Οτιδηποτε νεοτερο θα το ανεβασω σαν σχολιο.
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου