Υποθεση : Κουρδιστο Πορτοκαλι

Διαβαστηκε φορες


Μετα απο πολλες αντιπαραθεσεις για το αν ειναι η καλυτερη ταινια ολων των εποχων (οπως ισχυριζονται πολλοι) η μια απο τις χειροτερες, ειπα να ασχολειθω λιγο με αυτην την ταινια. Στην πρωτη προβολη που ειχα κανει την ειχα σταματησει στο πρωτο μισαωρο αλλα εχθες αποφασισα να την δω με το "ζορι". Και αφου περασε το πρωτο μισαωρο αρχισε να εχει ενδιαφερον...


Ταινια του 1971 που στην εποχη της εφερε πολλη αναστατωση. Το θεμα της ειναι η βια, καθημερινη κοινωνικη απο πολιτες και Κρατος. Σαν στορυ δεν θα βρειτε τιποτα περιεργο παρα την ιστορια ενος νεαρου που παρασυρμενος απο την βια που ασκουν στην συμμορια του, βρισκεται στην φυλακη και απο εκει σε μια κρατικη εγκατασταση με "πρωτοποριακες" μεθοδους σωφρονυσμου...Το φιναλε ομως ειναι ανατρεπτικο....

Το ολο ζητημα μεγαλοποιειται πισω απο την σκηνοθεσια του Στανλει Κιουμπρικ (!). Σκηνες βιας και βιασμων που σαν μουσικη υποκριση εχουν Μπετοβεν, σπιτια διαρυθμισμενα με βαση καλλιτεχνικα κινηματα ( σουρεαλισμου κτλ), με ιδιατερα χρωματα και σχηματα (ως βαση το λευκο και ο κυβισμος) και πανω απο ολα η Θεα Τυχη. Συμπτωσεις συμβαινουν σε ολη την ταινια με σκοπο την τραγικη ειρωνια. Ολα εδω πληρωνονται...  Μια σκηνοθεσια στα ορια της τρελας. Αλλα αυτο ειναι τεχνη. Κυριολεκτικα. Οταν συνηθιζεις να βλεπεις ταινιες Χολυγουντιανης παραγωγης και καθησεις να δεις το κουρδιστο πορτοκαλι ειναι σαν απο επιθεωρηση να καθησεις να δεις αρχαια τραγωδια στην Επιδαυρο.

Εξαιτιας της "σκληροτητας" και "ομωτητας" η ταινια απαγορευτηκε σε πολλες χωρες και ο ιδιος ο Κιουμπρικ ζητησε να ξαναπροβληθει στην Αγγλια μονο μετα τον θανατο του(!)

 Το δικο μου συμπερασμα ειναι οτι σιγουρα δεν ειναι η καλυτερη ταινια ολων των εποχων αλλα δεν ειναι και αδιαφορη. Εχεις πραγματα να παρεις αρκει να μπεις λιγο στο κλιμα και να μην την κλεισεις νωρις οπως εκανα και εγω την πρωτη φορα. Καλο ομως ειναι να απευθυνθει σε ενηλικες και λογω της βιας αλλα και γιατι χρειαζεται μια ωριμανση για να μπορεσεις να απορροφησεις αυτα που ο Κιουμπρικ θα ηθελε.

Δυναμη!!!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου