ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Διαβαστηκε φορες

Καλησπερα σας... Με αφορμη ενα χθεσινοβραδινο ντοκιμαντερ του σκαι που με προβληματισε θα ηθελα να αναφερθω σε ενα ειδος δικαστηριου με θρησκευτικο νομο ονοματι Σαρια που εδρευει σε διαφορες μουσουλμανικες χωρες και το ρεπορταζ επικεντωθηκε στην Νιγηρια. Αναμεσα σε πολλα ενδιαφεροντα σημεια θα ηθελα να αναφερω καποια ενδεικτικα. 1. Ο νομος της Σαριας ηταν υποχρεωτικος για ολους τους μουσουλμανους και επρεπε να υπακουεται με σκοπο την μη τιμωρια απο τον Αλλαχ. 2. Η αυστηροτητα του ηταν εντυπωσιακη. Ο δικαστης ηταν ειδος αρχοντα και πανσοφου ο οποιος ηταν υποχρεωμενος να μελετα βαθεια το κορανι ωστε να γνωριζει ολες τις περιπτωσεις παραβιασης του ιερου κωδικα. 3. Η αντιμετωπιση εναντια στις γυναικες.πχ. αν μια γυναικα βιαζοταν θα επρεπε να φερει τεσσερις αφτοπτης μαρτυρες στο δικαστηριο για να στηριξει το κατηγορητηριο με σκοπο να αποδειξει την αθωοτητα της στο αμαρτημα της μοιχειας!!! Αλλιως τιμουρουνταν η ιδια με πιθανη την συνενεση αφου δεν απεδειξε τον βιασμο της. 4. Απαγορευοταν ακομα και στην δημοσιογραφο να ρωταει γιατι; Εφοσον ο νομος γραφτηκε απο τον Αλλαχ απαγορευοταν να ρωτας και να αμφισβητεις τον εναν Θεο. 5. Αν ενας απο τους εναγοντες ορκιζοταν στον Αλλαζ ηταν αυτονοητο οτι ελεγε την αληθεια και ειχε δικιο.
Και υπαρχουν πολλα ακομα συνταρακτικα στοιχεια. Θα ρωτησει καποιος ποιος ο λογος που το συζηταω. Ενα ακομα συντηριτικο καθεστως με φαλοκρατικες ιδεες και πνευματικο περιορισμο. Το εντυπωσιακο της ολης υποθεσης ηταν οτι τα τελευταια δεκα χρονια που εφαμοζεται αυτο το συστημα στην Νιγηρια η εγκηματικοτητα εχει μειωθει κατα 90% η ενδοοικογενειακη βια εξαφανιστηκε, ο αλκοολισμος ανηκει στο παρελθον, οι οικοι ανοχης χρωκοπησαν και εκλεισαν κτλ. Ο λογος; Οχι τοσο ο φοβος των ποινων κατα την ταπεινη μου αποψη καθοτι και στις συγχρονες κοινωνιες οι ποινες ειναι ιδιες ισως και σκληροτερες αλλα ο χρονος εκδικασης των υποθεσεων και ο παραδειγματισμος. Σε καθε πολη υπηρχε αυτος ο πανσοφος δικαστης που δικαζε αυθημερον την καθε υποθεση(ουτε αναμονη ουτε αναστολες και ελευθεροι με περιοριστικους ορους...) και η καθε ποινη γινεται στην κεντρικη πλατεια της πολης για παραδειγματισμο της κοινωνιας και για προληψη(το κακο ηταν οτι οι ποινες περιελαμβαναν ακομα και μαστιγωμα)
Για να μην κατηγορηθω δεν υποστηριζω σε καμμια περιπτωση καποιο τετοιο συστημα αλλα καποια στοιχεια του προφανως φερνουν αποτελεσματα.Ισως θα επρεπε να μας απασχολησει...
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου